Mozilla Firefox Hızlandırma Ayarları – En Hızlı Tarayıcı Hangisi ? | DİNMEZ SEVDA tarafından yazılmıştır

22 Ağustos 2012 Çarşamba

Mozilla Firefox Hızlandırma Ayarları – En Hızlı Tarayıcı Hangisi ?

İnternet
Mozafilla firefox - Google Chrome - Opera - İnternet explorer
Tarayıcını belirlemek biz blog yazıcıları için büyük bir öneme sahip.İnternet Explorer, Google Chrome, Opera,Safari ve Mozilla Firefox. Opera ve Safari çok yaygın olan tarayıcılardan olmasada, 3 büyük tarayıcıyı (internet explorer – mozilla firefoxgoogle chrome ) kullanmıyanımız yoktur.
Benim favori tarayıcım  Mozilla Firefox dur . seçmemdeki sebeplere gelince
Öncelikle bu konuyu karşılaştırma yaparak anlatmam daha kolay olacaktır. Bu tarayıcılar hakkında tecrübelerime dayarak  kısa bir bilgi vermek gerekirse ;




İnternet Explorer ;

Bilgisayarınız kaynaklarını(işlemci,ram) çok fazla kullanarak kısa sürede şişer ve tarayıcı içinde yavaşlama gözle görülür derece artar.Bu şekilde bilgisayarda başka bir işlem yapmak istediğinizde aynı şekilde bilgisayarınızın da yavaşlamasına sebep olur.Bunların yanında eklenti konusunda çokca kısıtlı bir arşivi ve tema konusunda da biz kullanıcılarına çok fazla seçenek sunmayan bir tarayıcıdır.Bunları göz önüne alırsak bana göre uzun süreli kullanımda uzak durulması gereken bir tarayıcı.

Google Chrome ;

Bilgisayarınız kaynaklarını internet explorer ‘a  göre çok daha az kullanır. Bu sayede bilgisayarınızın diğer işler için kullanacağınız alanı artar ve yavaşlamayı hissetmessiniz.,Eklenti ve tema konusunda çok fazla seçenek sunar. Mozilla Firefox’u aratmaz. Uzun süreli kullanımlarda kilitlenmeler olabilir.Fakat bu tarayıcı açık kaynak kodlu değildir. bir kaç takım değişiklikler yapa bilsekte tam olarak tarayıcıya hükmedemeyiz.Buda bizi mozillaya iteler.

Mozilla Firefox ;

Bilgisayarınızın kaynaklarını(işlemlemci,ram) internet explorere göre çok daha az kullanır.Bu sayede sayfalar arasında gezerken yavaşlama olmaz ve bilgisayarınızda diğer işleriniz için çok daha fazla boş alan kalır.Google Chrome’la bu konuda gözle görülebilir bir fark yoktur. Uzun süreli kullanımlarda Google chrome dan daha iyidir. kitlenmeler, donmalar olmaz. Eklenti ve tema seçenekleri konusunda diğer tüm tarayıcılardan daha fazla seçenek sunarak tarayıcımızı daha fazla kişiselleşirebiliriz.
Ve en önemli nokta ise yani mozillayı seçmemizdeki en büyük etken diğer tarayıcılardan farkı, açık kaynak kodlu olmasıdır. Bu şekilde tarayıcıya tam olarak hükmedebiliriz.Buda bizi mozilla fanatiği yapmak için yeterli bir sebebtir.

Şimdi bu bilgileri verdikten sonra Asıl konumuz olan Mozilla Firefox ‘u hızlandırmak için yapabileceklerimiz neler bi göz atalım.
Firefox bağımlılarının en büyük sorunu sayfalar arası gezinirken sayfaların geç yüklemesi ve  yavaş olmasıdır.Bu sorunları halletmek ve daha hızlı daha seri bir tarayıcıya kavuşmak  için aşşağıda vermiş olduğum bilgileri uygulamanız yeterli olacaktır.

İpucu
    1. Geçmişinizi ve Çerezlerinizi Sık Sık Temizlemeniz büyük bir hız kazandıracaktır ( Hafta en az  1 kere temizlik yapın )
    2. Sık kullananlar , rss aboneliği ve yer imleri bölümününü çok daha az kullanmanız performans kazandıracaktır. Çünkü firefox sizin yerinize eklemiş olduğunuz rss leri ve yer imlerini sürekli kontrol eder. Buda hız kaybına sebep olur.
    3. Tema ve eklentilerinizi doğru seçmek ( aşşağıda ayrıntılı bilgi var )
    4. Bunlar dışında ekstra hız istiyorsak Açık kaynak kodlu olan firefox’a hız aşırtmamız gerekir( ayrıntılı bilgi aşşağıda var )

    Tema ve eklentilerimizi doğru seçmemiz

    Mozilla Firefox’un yavaşlamasında en büyük pay sahibi olan eklentilerdir.Bunun yanında doğru seçilmemiş temada değişiklik gösterebilir.
    Eklentiler konusuna tekrar dönersek mozilla’nın hızını %60-70 azaltan bu eklentileri devre dışı bırakarak gözlemleyebilirsiniz.Bunun için  “ Yardım>Eklentileri devre dışı bırakıp başlat ” diyerek eklentisiz firefox’un hızını gözünüzle görebilirsiniz.

    Firefox Hız Artırma, Hızlandırma Yöntemleri

      • Adres Çubuğuna About:config yazarak Firefox’un görmediğiniz ayarlarını yönetmeye başlayın.
      • arama kısmına aşşağıda vereceğim değerleri bularak yazdığım gibi değiştirin.(aynıysa ellemeyin)
      • network.http.pipelining bulun ve false olan değeri “true” olarak değiştirin.
      • network.http.pipelining.maxrequests  bulun, 0 olan değeri 32 olarak değiştirin.
      • network.http.proxy.pipelining  bulun ve false olan değeri “true” olarak değiştirin.
      • network.http.max-connections bulun ve değerini 48 yapın.
      • network.http.max-connections-per-server bulun ve değerini 24 yapın
      • network.http.max-persistent-connections-per-proxy bulun ve değerini 12 yapın
      ui.submenuDelay değerini bulun ve değerinin sıfır olduğuna emin olun.bu değer yoksa eğer yeni>sayı diyerek değerini 0 vererek siz oluşturun. ( bu değer menüler in açılış hızını arttıracaktır )network.http.pipelining TRUE (Falsedir Çift tıklıyoruz true oluyor)

    Daha Hızlı Bir Firefox İçin Ram Ayarı

    Firefox siz internette sayfaları gezerken her tarayıcıda olduğu gibi bütün belliği kendi hafızasına kaydeder.Buda bir süre sonra normal olarak yavaşlığa sebep olur. Neyseki açık kaynak kodlu firefox’la , Firefoxun hafızası RAM’e kaydırarak daha hızlı yüklenme ve daha hızlı gezebilme imkanını yakalıyabiliyoruz.
    Bunuda şu şekilde yapabiliyoruz;
    • Adres Çubuğuna About:config yazarak Firefox’un görmediğiniz ayarlarını yönetmeye başlayın.
    • arama kısmına aşşağıda vereceğim değerleri bularak yazdığım gibi değiştirin.(aynıysa ellemeyin)
    • browser.cache.disk.enable bulun ve false yapın.
    • browser.cache.memory.enable bulun ve true yapın
    • Daha sonra boş bir yere tıklayın yeni deyin ve sayı değerini seçeyerek yeni bir öğe oluşturulalım.
    • ismini browser.cache.memory.capacity yapın ve değerinide -1 yapın ( burada ram ‘da kullanabileceği hafıza kotasını belirliyosunuz -1 yerine kb cinsinden ne kadar alan verecekseniz yazabilirisniz. ancak ben bunu tavsiye etmiyorum -1 yazdığınızda ihtiyaca göre dinamik olarak artacaktır. )

     Bu değişikliklerle olumlu yönde bariz farklılıklar gözledim. Herkese tavsiye ederim.


3 yorum :

  1. Bilgileriniz işe yaradı teşekürler..

    YanıtlaSil
  2. VErdiginiz bilgiler için teşekür ederim yararlı oldu ...

    YanıtlaSil
  3. yararlı bilgilar saol tşkrler ama yeterli oldugunu sanmıyorum tşkrler genede Kolay gelsin

    YanıtlaSil

YuSuF YıLDıRıM. Blogger tarafından desteklenmektedir.